Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

120 μέρες στα Σόδομα.


*


*

Ο μόνος καθολικός νόμος που δύναται να αποτελεί το θεμέλιο της μεταηθικής είναι πως δεν υπάρχει καθολικός ηθικός νόμος. Δεν υπάρχει αντικειμενικά ηθικό/σωστό. Δεν υπάρχει το απόλυτο πρέπον. Δύνανται να υπάρχουν επιμέρους ηθικές γλώσσες/μορφές ζωής. Μέσα στις ομάδες των ανθρώπων που με κοινή συναίνεση αποδέχονται ένα ηθικό σύστημα αξιών, δύναται αυτό το σύστημα να αποτελεί ηθική αρχή και καθολικό νόμο, άλλα μόνο όσον αφορά τα μέλη της ομάδας (δεν είναι δηλαδή για πέταμα ολόκληρος ο Καντ). 

Το να θεωρήσουν τα μέλη της όποιας επιμέρους ομάδας πως αυτά και μόνο αποτελούν, για παράδειγμα, τον περιούσιο λαό του Θεού, τους ορθούς εκφραστές της Αλήθειας του Θείου, Ανθρώπινου, Συμπαντικού ή Φιλοσοφικού Λόγου, την καθαρή φυλή και  το άξιο αίμα, πως αυτά και μόνο εκφράζουν τη σωστή, δίκαιη, πρέπουσα, ορθολογική και ανθρωπιστική πρόταση πολιτισμού και εξ αυτού, να νομίζουν πως είναι και υποχρεωμένα να αναλάβουν το ιερό καθήκον (που εκπορεύεται από τον Θεό, την Ιδέα της Ελευθερίας ή της Ισότητας κλπ) να εκπολιτίσουν και να εξανθρωπίσουν τους υπόλοιπους, είναι καθαρός παραλογισμός. 

Το στρατηγικό σύστημα όλων προκειμένου να επιβληθούν ως η απόλυτη αλήθεια, το μοναδικό φως κλπ. είναι το διαλεχτικό σύστημα του παπατζή. Σε παραπλανώ (ενδεχομένως και με μαιευτική) έτσι ώστε να είσαι σίγουρος πως διαλέγεις τον παπά ενώ ο παπάς είναι πάντα και «απριόρι»… δίπλα (στη δική μου την πλευρά). Αν διαλέγεις πάντα αυτό που με βολεύει (και όχι μόνο την τσέπη μου, αλλά και τη φιλοσοφία μου και την ηθική μου) είσαι ελεύθερος, υγιής, αξιομνημόνευτος, ο τέλεια ψυχαναλυμένος κατ’ αυτόν ή κατά ‘κείνον, ίσος προς όλους, εν δυνάμει αθάνατος κλπ. Αν διαλέξεις «λάθος», είσαι μαϊμού. Έχεις ουρά, τρίχες, μύκητες, κέρατα, κουβαλάς ασθένειες, είσαι του Σατανά, του Μαρξ, του Θεού, της Ημισελήνου, φασίστας, ανώμαλος, φιλελεύθερος αστός-ντηντής μικροτσούτσουνος και ανέραστος εγωπαθής, αιώνιο θύμα, άξιο και προορισμένο για σκότωμα. Μπορείς βέβαια, αν θες (ελεύθερος είσαι εξάλλου!!) αντί να σε σκοτώσουμε, να μπεις ταυτόχρονα φυλακή, ψυχιατρείο, πανεπιστήμιο, να υποστείς πανεπιστημιακά πειράματα για το καλό της ανθρωπότητας και αν τα καταφέρεις να επιβιώσεις, ενώ θα χρεώνεσαι φυσικά βάσει μνημονίου για όλα αυτά, αν μας αποπληρώσεις (και έχεις επίσης  μορφωθεί και συμορφωθεί) θα σου κάνουμε την τιμή να δοκιμάσεις τα φρέσκα, αχνιστά σκατά μας (για να ξαναθυμηθούμε τόσο τον Σαντ όσο και τον υπέροχο και ελεύθερο μαρξιστή Παζολίνι και το Σαλό του).    Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου